Vad är en VPN och varför behöver du det?

En VPN, eller virtuellt privat nätverk, är en tjänst som skapar en säker anslutning mellan din dator och internet. Detta skyddar din data och din integritet. I dagens värld använder fler och fler människor VPN-tjänster för att skydda sin information på nätet.

Det finns många anledningar till varför du kan behöva en VPN. Kanske vill du komma åt blockerade webbplatser när du reser utomlands. Eller kanske vill du hålla din webbhistorik privat. Oavsett skälet är en VPN ett utmärkt sätt att vara trygg och säker på nätet!

Håll dig skyddad när du surfar på webben

Den absolut främsta anledningen till varför du skulle att använda en VPN är att vara trygg och säker på nätet.

När du till exempel använder ett offentligt Wi-Fi nätverk är dina data sårbar för hackare. En VPN skapar en privat tunnel mellan din dator och internet, vilket gör det mycket svårare för hackare att stjäla och komma åt din information.

Skydda din data och din integritet

En annan anledning till att du vill ha en VPN är att de erbjuder ett bra skydd för din personliga information.

När vi använder internet lämnar vi alla efter oss digitala fotspår. Ett spår är så kallade cookies som spårar var vi klickar och vilka sidor det är vi besöker, som sedan kan användas i marknadsföringssyfte. En VPN döljer din IP-adress och krypterar dina data, så att du inte behöver oroa dig för att bli spårad!

Det blockerar dock inte cookies, men det kan du göra i webbläsaren och om du kombinerar detta med en VPN så har du ett bra skydd enligt oss.

Kom och blockerat innehåll

VPN kan också hjälpa dig om du befinner dig i ett land där vissa webbplatser är blockerade, till exempel Facebook eller YouTube. När du använder en VPN kan du ansluta din dator till servrar runt om i världen och kringgår lokala restriktioner för tillgång till vissa webbplatser. Detta är särskilt användbart för dem som reser ofta utomlands!

Man kan även använda en VPN för att komma åt geografiskt blockerat innehåll på exempelvis Netflix. Visste du till exempel att urvalet av filmer och serier på amerikanska Netflix är mycket större en den svenska versionen? Och att med en VPN kan du som svensk ta del av detta innehåll? Detta är faktiskt sanningen och en av anledningarna till varför VPN-tjänster ökat i popularitet på senaste tiden.